Fiscales Laskenta

Fiscales Laskenta
Blogi

Miten työtunnit saadaan tasattua työttömien työnhakijoiden ja ylityöllistettyjen yrittäjien välillä?

Kirjoitettu 31.03.2016
Erja Valtare

Yksi tärkeimmistä koko Suomea koskettavista yhteiskunnallisista haasteistamme on työ ja sen tuottavuus, työttömyys ja työn määrän epätasainen jakautuminen.

Toisaalta meillä on 400 000 henkilöä ilman työtä, toisaalta 300 000 yrittäjää työskentelee ylipitkiä päiviä, viikkoja, kuukausia, vuosia. Yrittäjien ’ työtunnit tulevat täyteen’ jo keski-iän kynnyksellä. Miten työtunnit saadaan tasattua työttömien ja ylityöllistettyjen henkilöiden välillä?

Jos työntekijä työskentelee elämänsä aikana 70 000 työtuntia, saattaa yrittäjä ahkeroida parhaimmillaan – tai pahimmillaan, näkökulmasta riippuen - 100 000 työtuntia.

Siirretään liikaa työskenteleviltä yrittäjiltä työtä työttömille. Työttömyys vähenee ja kaikki työllistyvät sopivasti.

Työttömyyttä ja siitä seuraavia merkittäviä ongelmia - Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn murenemista, hyvinvointiyhteiskunnan rapautumista ja yksilön tasolla syrjäytymisen vaaraa – ehdotan osaltaan ratkaistavaksi työlainsäädännön määräaikaisella muutoksella. Ehdotan kokeiltavaksi uutta väliaikaista järjestelmää, jolla yrittäjä pystyy joustavasti työllistämään työttömän henkilön ilman työlainsäädännön nykyään voimassa olevia työn tarjoamiselle asetettuja vaatimuksia. Työttömänä olevalle työllistettävälle henkilölle ei irtisanomissuojaa, ei irtisanomisaikaa, ei sairauslomaturvaa. Työnantajan ja työntekijän keskenään sopima palkka tehdystä työstä. Ja työn loppuessa henkilöllä välittömästi oikeus työttömyysturvaan aiemmin voimassa olevin ehdoin.

Suomessa pitää parantaa mahdollisuutta sopia työehdoista työpaikoilla. Ja uskaltaa tehdä rakenneuudistuksia.

Työn tuottavuus nousee, Suomen kansainvälinen kilpailukyky paranee, hyvinvointiyhteiskunta säilyy, osaamistaso nousee ja loppujen lopuksi tärkeintä: ihmisten onnellisuus lisääntyy!

Kokeillaan, onnistuuko?

Erja Valtare
- yrittäjien ympäröimänä 35 vuotta

Palaa blogin etusivulle

Olet täällä: Etusivu / Blogi