Fiscales Laskenta

Fiscales Laskenta
Ajankohtaista

Verovertailua eri valtioissa - Kirjeenvaihtajat kertovat, millaista keskustelua heidän asemamaissaan käydään verotuksessa

Julkaistu 01.04.2016

OECD julkaisi huhtikuussa verovertailun eri valtioiden välillä. Vertailussa olleista 34 maasta verotus kiristyi 24 valtiossa. Työntekijöiden tuloja verotettiin OECD-maissa keskimäärin 35,9 prosentin mukaan. Yksityishenkilöiden verotus teollisuusmaissa ei enää merkittävästi kiristynyt vuonna 2015.

Yhdysvallat

Yksityishenkilöiden verotus on USA:ssa suhteellisen kevyttä, mutta sen vastineeksi tarjottavat julkiset palvelut ovat ohuet. Yritysverotus on kireää, ja paineet sen laskemiseksi ovat kasvussa, kun yhtiöt ovat siirtäneet toimintojaan edullisemman verotuksen maihin.

Britannia

Brittien verotiedot eivät ole julkisia, mutta asenteet ovat muuttuneet ja lisää avoimuutta vaaditaan. Tuloverotus yksityishenkilöiden osalta on viime vuosina keventynyt, kun verotettavan tulon alarajaa on nostettu ja ensi vuonna helpotusta tulee suurituloisille, kun ylimmän veroprosentin tuloraja nousee.

Saksa

Saksassa keskustellaan jatkuvasti verojärjestelmän monimutkaisuudesta, joka mahdollistaa jopa aggressiivisen verosuunnittelun. Verotuksen taso on aina Saksassa iso keskustelun aihe ja jokainen kunnon saksalainen pyrkii kaikin käytettävissä olevin keinoin minimoimaan verotuksensa. Paineet verotuksen keventämiseksi ovat kasvaneet julkisen talouden ollessa viime vuodet tasapainossa tai jopa ylijäämäinen.

Belgia

Suomen henkilöverotus ei ole mitään verrattuna Belgiaan, jossa yksittäisen henkilön veroaste oli kovimmillaan jopa 55,3 prosenttia. Jokainen Belgiaan asumaan tuleva tietää, että ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä verosuunnittelijaan.

Venäjä

Venäjällä on tasavero eli palkansaajien veroprosentti on kiinteä 13 prosenttia. Yritysten voittoveroprosentti on 20. Venäjällä on ajoittain esitetty progressiiviseen verotukseen siirtymistä, mutta hallitus ei ole tähän ryhtynyt, koska se pelkää verokertymän vähenevän entisestään.

Intia

Intiassa verojen maksamatta jättäminen tuntuu olevan yleisesti hyväksyttävää. Verotuksesta kuitenkin keskustellaan vilkkaasti. Suurin osa keskiluokasta maksaa kuitenkin verosta, mutta kokee, että ei saa rahoilleen vastinetta, sillä julkiset palvelut ovat heikkoja.

Kiina

Kiinassa kansalaiset ovat vakaasti sitä mieltä, että verotus on kohtuuttoman kovaa. Progressiivisen verojärjestelmän korkein taso on 45 prosenttia noin 11 000 euroa ylittäville kuukausiansioille. Hyvin toimeentuleva valkokaulustyöntekijä maksaa noin 25-30 prosenttia tuloveroa. Kiinalaisten kritiikkiä voidaan pitää jossain määrin oikeutettunakin, maan sosiaaliset turvaverkot ovat lähes olemattomat. Niin kuin useissa muissakin kehittyvissä talouksissa, tuntuu verojen kierto Kiinassa olevan pakollinen kansanhuvi.

(Lähde: Kauppalehti 15.4.2016)


Olet täällä: Etusivu / Ajankohtaista